
Applied Business Solutions Ltd 

Standard Terms for the Supply of Consultancy 

 Document No :- 08 

 

 

______________________________________________________________________________________ 
 
8 May, 2012 Page 1 of 3 Version 3.1 

These terms are supplemental to the General 
Terms and Conditions of Software Hardware and 
Consultancy Supply (the “General Terms”) 

1. Agreement to Supply 

1.1. We agree to provide you with the 
consultancy (“consultancy”) services 
detailed in the quotation at the price set 
out in “the consultancy agreement”.  
The quotation will have appended to it 
and set of our terms of reference which 
define the scope of the consultancy. 

2. Standard of Care 

2.1. We agree to perform the consultancy 
with the care and skill to be expected of 
a competent consultant to carry out 
work of a nature similar to the 
consultancy, and in all the circumstances 
surrounding it. 

2.2. Unless it explicitly states in the terms of 
reference that we are providing 
independent consultancy services, 
consultancy may involve advising on 
solutions provided by suppliers with 
whom we have a relationship. However, 
even where we are not providing 
independent consultancy services, our 
advice will take into account your needs 
and requirements (as you have told 
them to us). 

3. Charges 

3.1. Unless otherwise stated, our charges do 
not include hotel accommodation or 
travel costs for staff which we supply to 
you which will be charged to you (with 
the addition of VAT, if appropriate) at 
cost. 

4. Additional Services 

4.1. We may be prepared to carry out 
additional consultancy services for you 
but these will be carried out on a time 
and materials basis at our usual hourly 
rate. 

5. Intellectual Property 

5.1. Where we create any intellectual 
property at your request or pursuant to 
the provisions of this agreement, you 
are granted a limited licence to use that 
intellectual property for your own 
internal purposes.  In particular 

5.1.1. You may not adapt or amend such 
intellectual property without our written 

permission (except to the extent 

permitted by law); 

5.1.2. You may not re-use any part (as opposed 

to the whole) of such intellectual 
property or incorporate it into any other 

work without our permission; 

5.1.3. The licence will terminate immediately on 

notice from us if you are in breach of 
any of its terms 

5.1.4. If the Quotation has reference to other 
licence terms relating to any intellectual 

property created under this Agreement, 
the terms of that licence supersede the 

terms of the licence granted by this 
clause 5. 

5.2. This agreement is not intended to 
transfer the title to any intellectual 
property to you and your licence to use 
any intellectual property as referred to in 
clause 5.1 above is: 

5.2.1. dependent upon you having paid all 
outstanding sums due to us under this 
agreement or otherwise; 

5.2.2. dependent upon you accepting an 
obligation to reproduce faithfully our 
copyright symbol or legend on all copies 
of the intellectual property which you 
make; and 

5.2.3. not sole or exclusive. 

6. Provision of Assistance 

6.1. You agree to provide us with all 
reasonable assistance and facilities to 
enable us to carry out the consultancy, 
including: 

6.1.1. (if the consultancy is to take place on 
your site) providing our staff with 
suitable office space and facilities; 

6.1.2. (if the consultancy includes 
presentation), providing us with a 
suitable room to perform the 
consultancy, together with appropriate 
audio visual equipment and 
refreshments. 

6.1.3. providing us with access to the 
hardware, software and data which we 
reasonably require to carry out the 
services; 

6.1.4. carrying out our reasonable instructions 
relating to the installation, running and 
testing of any software on your 
computer equipment. (note: it may be 
that the consultancy work requires 
downtime on your equipment. If this is 
the case, unless we have priced for out-
of-hours consultancy, we shall expect 
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you to schedule for reasonable amounts 
of down-time during working hours); 

6.1.5. providing us with information and access 
to your staff which we may reasonably 
require to carry out the services. 

6.2. Unless specifically stated in the 
quotation, this agreement does not 

oblige us to install, configure, reinstall or 
reconfigure any software or to reinstate 

or reload any data and our obligation 

under it is limited to the terms of 
reference. You acknowledge that our 

activities may result in the corruption or 
erasure of software or data and you 

must therefore ensure that you keep 

careful, up-to-date verified backups of 
software and data using a rotation 

system and regularly replaced media. 

6.3. You agree not to change the location 
where the consultancy is carried out 
without our written consent. 

7. Staff 

7.1. We do not guarantee that we can supply 
specific, named, staff to perform the 
consultancy work 

7.2. We may sub-contract the work to such 

third parties as we consider appropriate. 
Where we have selected the third party 

in question, we remain responsible for 
the acts and omissions of the sub-

contractor as if we had undertaken the 

work ourselves. Where you have 
nominated the sub-contractor, you 

accept liability for their acts and defaults. 

8.  Copyright 

8.1. You confirm that you have, and will 
throughout the subsistence of this 

consultancy agreement continue to 

maintain, valid copyright and other 
intellectual property licences in relation 

to all third party computer programs, 
images, logos, trademarks or other items 

which are the subject of this consultancy 

agreement so that no one working under 
this consultancy agreement will infringe 

any third party copyright or other 
intellectual property right in carrying out 

the consultancy. 

8.2. You agree to fully and effectively 

indemnify us against any loss which we 

may suffer arising from your breach of 

the above clause 8.1 

9. Termination 

9.1. In addition to the termination provisions 
set out in the General Terms, we may 
terminate this consultancy agreement by 
notice in the following circumstances: 

9.1.1. If any sums you owe to us remain 
outstanding after they became due; or 

9.1.2. In the event that you fail to provide the 
staff supplied to you under this 
agreement and working on your premises 
(or premises specified by you) with a 
safe system of work or require that that 
member of staff works in conditions or 
with equipment which are in any way 
unsafe or hazardous or if you otherwise 
act unreasonably so as to delay for a 
significant period of time our completion 
of the services. 

9.2. You may terminate this consultancy 
agreement in the following 
circumstances: 

9.2.1. If any of our staff fails to attend for a 
period of not less than four (4) 
consecutive working days unless you 
authorise the absence in advance or it is 
due to sickness or injury; 

9.2.2. If any of our staff commits any act of 
gross misconduct as defined in your 
reasonable site rules; or 

9.2.3. If any of our staff proves in your 
reasonable opinion to be unsuitable to 
carry out work required under this 
consultancy agreement and we have 
been unable to provide a suitable 
replacement within 10 working days after 
you have notified us of their lack of 
suitability 

9.3. PROVIDED THAT in the case of each of 
the cases referred to in clauses 9.2 
above you may not terminate this 
Agreement unless and until the matter 
has been referred to the Grievance 
Procedure referred to in the General 
Terms and you have not found the 
outcome satisfactory. 

10. Liability 

10.1. Unless specifically stated otherwise in the 
quotation, we shall not be liable for any 
physical loss or damage to your 
hardware or software or other 
equipment nor for any loss (including 
loss of business profits), damages, 
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claims or expenses of whatever nature 
whether direct or consequential arising 
directly or indirectly as a result of such 
physical loss or damage or of 
programming or other error by us in 
carrying out the consultancy or for any 
claim whether by you or your 
employees, agents or customers arising 
out of any of our acts or omissions or 
those of any of our staff caused by 
reason of negligence or breach of duty 
in excess of [the total amount paid by 
you to us under this agreement over the 
year immediately preceding such a 
claim]. 

11. “We” and “us” means Applied Business 
Solutions Ltd of Zealley House, Greenhill 
Way, Kingsteignton, NEWTON ABBOT, 
Devon, TQ12 3SB (company registered 
in England, No 3272968, whose 
registered office is Sigma House, Oak 
View Close, Edginswell Torquay TQ2 
7FF).  


